Galvenā Gatavo Kā bērnudārzā: pensionēta pavāre atklāj noslēpumu, kā pagatavot omleti, kuru dievināja visi 90. gadu bērni!

Kā bērnudārzā: pensionēta pavāre atklāj noslēpumu, kā pagatavot omleti, kuru dievināja visi 90. gadu bērni!

ieva

Sākšu ar jautājumu. Kā jūs domājat, kuru valsti var uzskatīt par omletes dzimteni? Zinu, ka tas liksies dīvains, jo sen zināms, ka tā ir Francija. Tikai, ja ne viens „bet”: tā olas gatavoja vēl daudz senāk pirms francūžiem. Piemēram, senajā Romā jauca olas ar pienu un medu. Kad medus pilnīgi izšķīda, maisījumu labi sapiparoja un cepa līdz gatavībai. Ja tā labi papēta visus zināmos ēdienus, tad to variācijas var atrast pat alu zīmējumos. Bet mūsdienu omletes variants patiešām nāk no Francijas.

Francijā omleti gatavo stingri pēc receptes. Tas ir pirmais ēdiens, kuru jāiemācās gatavot katram sevi cienošam pavāram. Sakult olas drīkst tikai ar dakšiņu, bet cept – tikai uz pannas ar augstām malām un biezu dibenu un tikai sviestā. Nekādu piedevu.

Tā izskatās īsta omlete. Bet mēs neesam francūži. Mums ir atļauts olas kult ar mikseri, pievienot garšvielas un pildījumu pēc patikas, cept uz tādas pannas kā gribam. Ja esat gatavi pārkāpt tradīcijas, lūk, dažas labas receptes.

Kā bērnībā

Zeltaina garoziņa un gaisīgums – divas galvenās īpašības, ar kurām asociējas omlete, kādu mums gatavoja bērnudārzā. Un, lai arī tie laiki ir tālu pagātnē, uzcept tādu omleti var katrs.

Sastāvdaļas

  • 4 olas;
  • 150 ml piena;
  • 20 g sviesta;
  • 1 tējkarote augu eļļas;
  • 0,5 tējkarotes sāls.

Varētu domāt, visparastākās sastāvdaļas. Tā ir, bet viss noslēpums slēpjas pavisam citā: nekuliet olas, vienkārši izmaisiet tās. Pēc tam pievienojiet sāli un pienu un vēlreiz samaisiet. Tad ņemiet cepamformu, ieziediet to ar sviestu, ielejiet sagatavoto maisījumu un cepiet cepeškrāsnī 20 minūtes 250 grādu temperatūrā.

Līdz ko pamanīsiet zelatinu garoziņu, droši ņemiet omleti ārā no cepeškrāsns. Pārlejiet pāri izkausētu sviestu.

Omlete ar kūpinātu gaļu un sieru

To vēl sauc arī par „Kalcone”. Ārēji tā izskatās pavisam neparasti, omletes forma atgādina čebureku. Daudziem tā patīk sulīguma dēļ.

Sastāvdaļas

  • 2 olas;
  • 2-3 ēdamkarotes piena;
  • 1-2 ēdamkarotes miltu (kviešu);
  • 75-100  g cieta siera;
  • šķipsniņa sāls;
  • 15 g augu eļļas;
  • 50-75 g kūpinātas gaļas;
  • zaļumi pēc garšas.

Uzsildiet pienu. Iesitiet tajā olas un pievienojiet sāli. Pakāpeniski beriet klāt miltus. Uz dažām minūtēm atlieciet masu malā. Pa to laiku sagrieziet gaļu kubiņos, bet cieto sieru sarīvējiet uz vidējas rīves. Ņemiet pannu, sakarsējiet tajā eļļu.

Lejiet pannā olu masu. Apcepiet omleti no vienas puses un apgrieziet to. Uzberiet rīvēto sieru. Lieciet arī sagriezto gaļu. Tad pārlokiet olu pankūku uz pusēm. Apcepiet to no abām pusēm līdz zeltainumam. Gatavo omleti pārkaisiet ar zaļumiem.

Omlete ar kartupeļiem

Mums tik neparasts sastāvdaļu apvienojums ir ļoti iecienīts Spānijā. Pārmaiņas pēc varat pagatavot tādu arī jūs.

Sastāvdaļas

  • 4 olas;
  • 4 kartupeļi;
  • olīveļļa;
  • 1 sīpols;
  • sāls pēc garšas.

Nomizojiet kartupeļus un sagrieziet tos salmiņos. Lai tie labi apžūtu, vienkārši salieciet tos uz papīra dvieļiem uz pāris minūtēm. Notīriet un sagrieziet sīpolus riņķīšos.

Uzsildiet pannā olīveļļu un lieciet  tajā sagrieztos kartupeļus un sīpolus. Eļļai jāpārklāj dārzeņi. Pievienojiet sāli, cepiet visu līdz gatavībai, pēc tam lieko eļļu nolejiet.

Sakuliet olas līdz viendabīgai masai. Pievienojiet olu maisījumu dārzeņiem un visu samaisiet. Pusgatavo omleti cepiet līdz olu masa sabiezē. Cepiet no abām pusēm. Gatavs!

Omlete ar mannu

Šī oriģinālā saldā omlete ļoti garšo bērniem. Taču arī pieaugušie no tās neatsakās.

Sastāvdaļas

  • 2 olas;
  • 100 ml piena;
  • 1 ēdamkarote mannas;
  • 0, 5 ēdamkarotes cukura;
  • 25 g sviesta.

Samaisiet olas, nekuliet tās. Pieberiet cukuru, pielejiet pienu un vēlreiz samaisiet visu. Pieberiet mannu un tad sakuliet visu ar mikseri.

Kad sviests pannā uzkarsis, lejiet omletes masu pannā. Uzlieciet tai vāku. Cepiet to 10 minūtes uz vidējas uguns. Par omletes gatavību liecinās tās matētā virsma.

Omlete ar kūpinātu gaļu un tomātiem

Sastāvdaļas

  • 4 olas;
  • 2 ēdamkarotes piena;
  • 70-100 g kūpinātas gaļas;
  • 1 tomāts;
  • sāls, pipari pēc garšas;
  • 1-2 ēdamkarotes augu eļļas.

Sakuliet olas ar mikseri, pievienojiet piparus un sāli. Sagrieziet tomātu kubiņos, tāpat arī gaļu. Ielejiet apmēram 2/3 masas sakarsētajā pannā. Cepiet, līdz virsējā daļa ir apcepusies.

Lieciet virsū tomātus un gaļu. Sarullējiet omleti rullītī pannas vidū. Tad lejiet atlikušo omletes masas trešdaļu. Cepiet 1 minūti.

Kad viss sacepies, sarullējiet omleti vēlreiz, tādējādi jūs pildījumu ietīsiet dziļāk un tas būs sulīgāks. Ja jums garšo siers, varat pievienot pildījumam arī to. Būs vēl garšīgāk!

Omlete ar jūras veltēm

Tas nav ierasts variants, taču kādreiz pārmai’;nas pēc varat pagatavot arī šādu omleti

Sastāvdaļas

  • 2 olas;
  • 1 paprika;
  • 30-50 ml piena;
  • 50 g kalmāru;
  • 1-2 šķipsniņas sāls;
  • 25 g notīrītu garneļu;
  • 25 g mīdiju;
  • 1 ēdamkarote augu eļļas;
  • 1 daiviņa ķiploka;
  • pētersīļoi pēc garšas.

Atkausējiet saldētās garneles. To pašu izdariet ar mīdijām. Sagrieziet kalmārus. Sagrieziet ķiplokus plānās plāksnītēs. Notīriet papriku, sagrieziet to kubiņos.

Kad eļļa uzkarsusi, apcepiet tajā jūras veltes kopā ar ķiploku kādas 2 minūtes. Nebaidieties cept uz lielas uguns. Tad pievienojiet piparus un cepiet vēl 30 sekundes. Visu salieciet bļodā.

Ar mikseri sakuliet olu-piena masu un pievienojiet tai sāli. Lejiet masu karstā pannā. Cepiet uz vidējas uguns līdz omlete sabiezē. Tad uz vienas omletes puses beriet virsū jūras veltes, ar otru pusi tās nosedziet. Noņemiet pannu no uguns , pagaidiet pāris minūtes. Omlete gatava. Pārberiet pāri pētersīļus.

Omlete ar sālītiem gurķiem un desu

Pikanta un garšīga!

Sastāvdaļas

  • 4 olas;
  • 1,5 glāzes piena;
  • 2 sālīti gurķi;
  • 400 g doktordesas;
  • garšvielas pēc garšas;
  • zaļumi.

Sajauciet pienu, olas un sāli. Sagrieziet gurķus un desukubiņos. Pievienojiet sagrieztos produktus olu masai un visu samaisiet. Smalki sagrieziet zaļumus. Zaļumus un garšvielas pievienojiet masai. Cepiet no abām pusēm līdz gatavībai.

Garšīga, pufīga, maiga un mutē kūstoša omlete!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More