Tagad mani pētersīļi vienmēr dīgst ātri un ražīgi. Ja pirms dažiem gadiem es zinātu šo stādīšanas metodi, es nebūtu tik daudz cietusi ar sēju. Pretējā gadījumā jūs stādāt sēklas, bet tās nedīgst. Es iztērēju tik daudz enerģijas…
Mans stāsts ar pētersīļu audzēšanu aizsākās pirms aptuveni septiņiem gadiem; pirms tam mēs tos kaut kā maz ēdām, tāpēc neaudzējām. Pirmos gadus es vispār nevarēju izaudzēt pētersīļus. Un es nesapratu, ko daru nepareizi.
Šķita, ka pētersīļi ir tik vienkāršs un viegli kopjams garšaugs, ka tam vajadzētu ātri izdīgt un labi augt. Bet tā nebija, 90% manu sēklu pat neizdīga. Bet stādi, kuriem izdevās izšķilties, kļuva dzelteni un slikti auga.
Visādi izmēģinājos un mēģināju saprast kur kļūdos, kā arī studējot specializēto literatūru, tas palīdzēja man saprast, kas notiek, un es uzzināju vienu triku, kas neļāva manām sēklām dīgt. Tagad ar prieku pastāstīšu, kā pareizi sēt pētersīļus, lai tie sadīgst un augtu sulīgs zaļums. Uzmanīgi izlasiet. Šī informācija būs noderīga ne tikai iesācējiem, bet arī pieredzējušiem dārzniekiem.
3 noteikumi, kurus ievēroju, sējot pētersīļus
Pirmkārt
Sāksim ar dobju sagatavošanu. Es zinu, ka daudzi cilvēki neuztraucas par šo lietu, bet tagad es daru visu saskaņā ar noteikumiem. Pētersīļu sēšanai izveidoju nelielu kastīti ar izmēru 70×100 cm un novietoju to atklātā, labi vēdināmā vietā. Kastē iemetu dārza zemi, pievienoju 2 spainīšus komposta, pusspaini humusa un upes smiltis irdenumam (daudzumu regulēju ar aci). Es nepievienoju minerālmēslus, pētersīļi labi aug bez tiem. Turklāt es dzirdēju, ka pētersīļi var uzkrāt nitrātus – tāpēc es ar to neriskēju. Audzējot visu veidu salātus, es arī nepievienoju minerālmēslus.
Nekad nestādiet pētersīļus zemienēs! Pārāk daudz mitruma izraisa tā puvi.
Otrkārt
Ikviens, kurš ir mēģinājis audzēt pētersīļus, zina, ka pēc dīgšanas tie aug ļoti lēni un paiet 1,5-2 mēneši, lai atnāktu ilgi gaidītā raža. Lai paātrinātu šo procesu, pētersīļi jāstāda agrāk vai jāaudzē ar stādiem. Es tikai stādu agrāk.
Šeit sākas jautrība – pētersīļi ātri sadīgst tikai mitrā, siltā augsnē. Ja zeme ir auksta, pēc mēneša stādi var neparādīties vai dīgst nevienmērīgi. Es to spriežu pēc savas pieredzes. Ja jums ir atšķirīgs viedoklis, rakstiet komentāros.
Patiesība ir tāda, ka pētersīļu sēklas ir pārklātas ar ēterisku apvalku, kas izšķīst tikai siltā augsnē. Bet martā un aprīlī augsta temperatūra vēl nemaz nav iestājusies.
Galvenais triks: pēc tam, kad pētersīļu sējai paredzēta dobe ir gatava, to labi pārlej ar rozā kālija permanganāta šķīdumu, lai to dezinficētu, un nedēļu pārklāj ar plēvi. Tiklīdz gaisa temperatūra sasils līdz +15 C, iesējiet sēklas, atkal pārklājiet ar plēvi un burtiski pēc 10-14 dienām jums būs sulīgi dzinumi. Tā sēju jau vairākus gadus un nevaru būt priecīgāka par rezultātiem.
Treškārt
Man ir vēl viens triks, kuru es arī pārbaudīju, un esmu apmierināta ar rezultātu. Tiesa, šajā gadījumā jums būs nedaudz jāpielāgojas. Ja pirmajā gadījumā es stādu sēklas sakarsētā augsnē un pārklāju tās ar plēvi ātrai augšanai, tad šeit mēs runāsim par sēklu apstrādi pirms sēšanas.
Jau rakstīju, ka pētersīļu sēklas ir pārklātas ar ēterisko eļļu slāni, kas pasargā tās no priekšlaicīgas dīgšanas. Un, lai sēklas ātrāk uzdīgtu, šī čaumala ir jāiznīcina.
Lai to izdarītu, iemērciet pētersīļu sēklas 15 minūtes 3% ūdeņraža peroksīda šķīdumā vai degvīnā, ja jums nav iebildumu, un pēc tam noskalojiet ar tīru ūdeni. No sēklām tiks nomazgātas ēteriskās eļļas un tās ātrāk dīgst. Lai būtu ērtāk strādāt ar sēklām, ievietojiet tās marles vai auduma maisiņā. Mērcē un nomazgā tajā sēklas.
Tātad, lai pētersīļu sēklas dīgtu ātri un draudzīgi, ir jāatbrīvojas no būtiskām vielām, kas aizkavē dīgšanu. To var izdarīt, izmērcējot sēklas vai iesējot tās siltā, mitrā augsnē zem plēves. Un, lai izšķīlušies stādi labāk attīstītos un jums būtu daudz sulīgu zaļumu, sagatavojiet irdenu un barojošu dobi.