Galvenā Gatavo Mamma iemācija man, bet es mācu citiem: “obligāta” sagatave ziemai ar pupiņām (mērcēm, zupām, uzkodai)

Mamma iemācija man, bet es mācu citiem: “obligāta” sagatave ziemai ar pupiņām (mērcēm, zupām, uzkodai)

ieva

Vīrs, kad gatavoju šo pirmo reizi, bija sašutis: “Kāpēc tik daudz? Kurš to ēdīs?” Bet decembrī, atverot pēdējo burciņu, viņš atkal bija sašutis: “Kāpēc mēs tik maz to pagatavojām? Un kurš to visu apēda?”

Kad vispār nav laika un vajag pabarot ģimeni, atveru burciņu, sagriežu maizi un pasniedzu. Zupu var pagatavot 15 minūtēs! Pievienoju ūdenim savu “sausā buljona” garšvielu, kartupeļus vāru līdz tie paliek mīksti un pievienoju šo sagatavi katlā kartupeļiem, pievienoju ķiplokus un zaļumus. Garšīga zupa ir gatava!

Šo recepti man iedeva mamma. Nedaudz pamainīju un tagad noteikti gatavoju katru gadu!

Kā pagatavot

Vispirms gatavo pupiņas. Pāris stundas tās izmērcē un tad izvāra, līdz tās ir mīkstas. Pupiņām jābūt pilnībā pagatavotām, bet tās nedrīkst jukt ārā. Garša ir daudz labāka, ja pupiņas ir palikušas veselas un grūti pateikt, cik precīzi pupiņas ir jāvāra, jo gan pašas pupiņas, gan gatavošanas apstākļi (plītis, katli) mums atšķiras. Vārīšanās beigās pupiņām pievieno nedaudz sāli.

Katliņā ielej augu eļļu un pievieno sasmalcinātu sīpolu. Mammas receptē nebija apceti sīpoli, bet es sen atpakaļ sacepu un pievienoju – un tagad es to vienmēr daru. Tā izrādījās garšīgāk!

Kad sīpols sāk brūnēt, pannā ielej tomātu sulu, pievieno sāli un cukuru. Tomātu sulu var ņemt gatavu. Vai arī varat sasmalcināt svaigus tomātus gaļas mašīnā. Bet es vienkārši pārgriezu tomātus uz pusēm un sarīvēju. Miza paliek rokās un iegūstu biezu tomātu biezeni.

Man likās, ka mammas receptē ir daudz cukura. Es pievienoju ne vairāk kā 100 g.Un ja burkāni ir ļoti saldi un tomāti nav ļoti skābi, tad ņemu 3 ēdamkarotes cukura.

Kad uzvārās, pievieno sarīvētu burkānu, apmaisa, uzvāra un vāra 15 minūtes. Pēc 15 minūtēm pievieno strēmelītēs sagrieztu papriku, vāra vēl 15 minūtes.

Un pievieno vārītas pupiņas. Atkal uzvāra un vāra uz lēnas uguns 30 minūtes. Ik pa laikam apmaisa. Beigās pievieno etiķi, vāru vēl pāris minūtes un uzreiz izlieku sterilizētās burkās.

Pārklāju ar tīriem vākiem (pāris minūtes vākus novāra) un aizvāko. Ja izmantoju skrūvējamos vāciņus, vienmēr ņemu jaunus! Es tos, protams, arī sterilizēju.

No norādītā sastāvdaļu daudzuma iegūst 8 puslitra burkas. Apgriežu, aptinu un atstāju tā, līdz pilnībā atdziest. Tas ir apmēram divas dienas. Tad burkas uz dienu ieliku ledusskapī. Un viss. Var nest uz pagrabu. Jūs varat uzglabāt pat istabas temperatūrā.

Sastāvdaļas:

  • Pupiņas – 500 g (sausas) vai 1100 g (vārītas)
  • Sīpols – 750 g
  • Burkāni – 750 g
  • Prpika – 750 g
  • Tomātu sula – 1,5 l (var ņemt tomātus – vajadzēs apmēram 2 kg)
  • Augu eļļa – 0,5 glāzes (120 ml)
  • Etiķis 9% – 30 ml
  • Sāls – 1,5 ēd.k. (45 g)
  • Cukurs ~ 0,5 glāzes (~ 100 g)

Pagatavo arī:

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More