Zemeņu sezona vairs nav aiz kalniem! Ja zemenes ir viens no kārumiem jūsu ģimenē, jūs jau varat izveidot sagataves. Un kāpēc gan neuzcienāt savus radiniekus ar kaut ko neparastu? Šķiet, kas tad tu var būt neparasts: ogas, cukurs un ievārījums gatavs… Bet nē! Ja liksiet lietā fantāziju, tad zemeņu sezonu varēsiet atklāt uz urrā!
Zemene ir diezgan maiga oga ar kuru ir jāapejas atbilstoši tās konsistencei. Svarīgākais, ka ogas tiek noskalotas duršlāgā un atstāj, lai mitrums aiztek. Tad noņem zaļās astītes. Gatvaojot ievārījumu ir jāievēro šis pamatprincips, lai ievārījums izdotos.
Zemeņu ievārījums “Svaigums”
Sastāvdaļas
- 2 kg zemeņu
- 1,5kg cukura
- 2 citroni
- 25 lapiņas svaigas piparmētras
- 25 lapiņas svaiga bazilika
Pagatavošana
Sagatavotas ogas (mazgātas, žāvētas un bez astes), ieber dziļā bļodā un pārber ar cukuru. Atstāj dažas stundas, lai ogas atsulojas. Tad visu pārliek katliņā un, kad masa uzvārījusies, vāra 5 minūtes, tad pievieno bazilika un piparmētras lapiņas un vāra vēl 5 minūtes. Pievienojiet ievārījumam sablenderētu citrona mīkstumu un mazliet pierīvē citrona miziņu. Tad vāra ievārījumu uz lēnas uguns aptuveni 15 minūtes. Atstāj uz 8-10 stundām. Otrs ievārījuma etaps – vēlreiz uzvāra ievārījumu 5 minūtes un lej sterilizētās burkās un aizvāko.
Zemeņu ievārījums “Rubīns”
Sastāvdaļas
- 1 kg mazu zemeņu
- 200 g rožu ziedlapiņu
- 1,2 kg cukura
- 100 ml ūdens
- pustējkarote citronskābes
Pagatavošana
Sagatavotas zemenes liek katlā un apber ar pusi norādītā daudzuma cukura. Atstājiet uz nakti. No ūdens un pārējā cukura pagatavojiet sīrupu. Ūdeni un cukuru liek uz uguns, pievieno rožu ziedlapiņas, citronskābi un izvāra. Pēc tam ar sīrupu pārlej ogas un vāra 5 minūtes uz nelielas uguns. Tad katlam ļauj pilnībā atdzist. Tad atkal ievārījumu uzvāra aptuveni 10 minūtes un pilda burkās.
Zemeņu ievārījums ar garšvielām
Sastāvdaļas
- 2 kg zemeņu
- 2 kg cukura
- 2 anīsa zvaigznītes
- 2 kanēļa standziņas
Pagatavošana
Sagatavotās ogas ievieto katrolī, pārlej cukuru, atstāj uz 3 stundām. Pēc šī laika zemenes liek uz uguns, uzkarsē un vāra 10 minūtes. Atstāj, lai atdziest. Kad ievārījums ir auksts, liek atpakaļ uz uguns un vāra 10 minūtes. Tad pievieno garšvielas un vāra 10 minūtes. Izņem garšvielas, karstu ievārījumu lej sterilizētās burkās un aizvāko.
Zemeņu ievārījums ar degvīnu
Sastāvdaļas
- 3kg zemeņu
- 2kg cukura
- 100 ml degvīna
- 1 tējkarote citronskābes
Pagatavošana
Sagatavotas ogas sadala 2 daļās, 1 slāni aplej ar degvīnu, tad kārto virsū pārējās zemenes un apber ar cukuru virskārtu. Atstājiet ledusskapī uz nakti. Ielieciek katlā un vāra uz uguns, uzvāra, pievieno citronskābi un noņem no uguns. Pēc 3 stundām atkal uzlieciet uz uguns un uzvāra. Atkārtojiet šo procedūru vēl 3 reizes, un pēc pēdējās vārīšanas vāra 10-15 minūtes. Lejiet ievārījumu uz sterilizētās burkās un burkas apgrieziet.
Zemeņu ievārījums ar rabarberiem un ingveru
Sastāvdaļas
- 1kg zemeņu
- 1kg rabarberu kātu
- 50g svaigas ingvera saknes
- 2kg cukura
- 200ml ūdens
Pagatavošana
Attīra rabarberu kātus un smalki sagriež. Rabarberus kopā ar zemenēm lieka katlā, pielej ūdeni un liek uz uguns un vāra 10 minūtes no uzvārīšanās brīža. Pievieno nomizotu ingvera sakni, vienu trešdaļu no kopējā cukura un vāra vēl piecas minūtes nepārtraukti maisot. Mazās porcijās pievieno atlikušo cukuru un vāra 5 – 7 minūtes. Tad atstāj uz 8 – 10 stundām. Otrais etaps: katlu atkal lieciet uz uguns un vāriet 10 minūtes. Atkal liek mierā uz 10 stundām. No atdzesētā ievārījuma izņem ingvera sakni. Lej sterilizētās burkās.