Galvenā Padomi Kā uzzināt arbūza garšu no pirmā skatiena: 5 zelta noteikumi

Kā uzzināt arbūza garšu no pirmā skatiena: 5 zelta noteikumi

ieva

Veikalos un uz tirgus var nopirkt arbūzus, bet kā zināt, vai tas būs gatavs un garšīgs? Pēc eksperta vārdiem, to var noteikt pavisam viegli – vajag tikai apskatīt arbūzu no visām pusēm. 

Uz ko skatīties izvēloties arbūzu? 

Paskatoties visi arbūzi liekas vienādi. Bet nesteidzieties ņemt to, kas jums tuvāk, – iespējams, ka tas nav gatavs, nav salds. Ieskatieties svītrainajās ogās uzmanīgāk. 

Puisis vai meitene? 

Pieredzējuši audzētāji jokojot sadala arbūzus meitenēs un puišos: tie, kuriem ”deguns” liels (vieta pretī astei), sauc par meitenēm; tie, kuriem ”deguns” maziņš, pieskaita puišiem. Protams, šis sadalījums ir nosacīts, jo augļi ir piesaistīti tikai sievišķīgajiem ziediem, bet vīrišķie vajadzīgi apputeksnēšanai. Bet kā pierāda pieredze – arbūzi – meitenes ir saldāki nekā puiši, un tajos ir mazāk sēklu. Atpazīt meiteni var ne tikai pēc deguntiņa, bet arī pēc formas – tas būs vairāk apaļīgs un saplacināts. Bet tādi ir reti sastopami, tāpēc saldāko arbūzu meklēšana pārvēršas medībās. 

Nokaltusi astīte

Vēl viens veids, kā atrast labu arbūzu – pievērst uzmanību tā astītei. Augiem nogatavojoties astīte, kas savieno augli ar mātes stādu, pamazām nokalst. Tajā laikā, kad sākas ražas novākšana, tā kļūst tik trausla. ka arbūzu var noņemt viegli ar rokām. Ja redzat, ka astīte ir bijusi nogriezta, tad tas nozīmē, ka auglis ir noņemts negatavs. 

Kā skan arbūzs? 

Droši vien ne reizi vien esat dzirdējis, ka arbūzu var atrast pēc skaņas. Pietiek paklauvēt pa dažādiem arbūziem un salīdzināt skaņu: gataviem arbūziem skaņa būs dzidra un skanīga; negataviem – nedaudz dobja. Tas ir tāpēc, ka gatavs auglis ir sulīgs, bet negatavs ir blīvs un nerada skaņu. 

Katram arbūzam ir gaišs laukums bez svītrām un zaļās krāsas. To sauc par augsnes plankumu, jo tieši uz šīs puses auglis guļ un gaida savu stundu. Daudzi baidās pirkt svītrainos arbūzus, kuriem plankums ir spilgtāk dzeltens, domājot, ka tā ir slikta pazīme. Bet ir tieši otrādāk, jo gaišs plankums liecina par augļa negatavību. Dzeltens un pat brūngans plankums liecina par gatavību un sulīgumu. 

Kā nedrīkst izvēlēties arbūzu? 

Nereti redz tādu lietu, ka pārdevējs izgriež blakus astītei vai deguntiņam trīsstūrveida gabalu, lai nodemonstrētu pircējam skaisti sarkanu mīkstumu. Izvēlēties arbūzu pēc tādas metodes nav higiēniski. Uz mizas ir daudz mikroorganismu. Tie ir arī uz tirgotāja rokām un uz naža. Kad pārdevējs pārgriež augli, tās sāk vairoties, jo vasarā ir karsts, sula ir salda. Rezultātā jūs riskējat pārnest mājās nevis vitamīnu, bet infekciju bumbu. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More